Cheia

luni, 24 iunie 2013

Statiunea Cheia este situata in judetul Prahova, la poalele muntilor Ciucas, la o altitudine de 871m. Este strabatuta de apele Teleajenului si ale Cheitei.
Umezeala aerului puternic ozonat este relativ ridicata datorita ploilor dese, dar de scurta durata ce cad aproape zilnic in special primavara si toamna.

Imagine din statiune
Aici muntele este la el acasa, inghesuind statiunea in depresiunea ce ii poarta numele.
Trecand cu masina pe DN1a, Cheia lasa impresia unui satuc de munte format din cateva case de vacanta asezate de-a lungul drumului. Aceasta impresie se schimba odata ce parasesti drumul principal si intri pe strada care te duce spre centrul statiunii.
Pensiuni cochete cu terase, sezlonguri, leagane sau locuri de joaca pentru copii amplasate in curtile imense isi asteapta turistii.
In centru se gaseste o mica piata unde taranii isi vand legumele, produsele din carne si lactate. Vis- a vis de piata se gaseste hotelul ce poarta numele statiunii, hotel format din 2 corpuri cu o splendida vedere catre masivul Ciucas.
Hotel Cheia
Un alt hotel care impresioneaza prin amplasament, acesta fiind situat intr-un imens parc, este hotel Zaganu.
Am fost de mai multe ori la Cheia, de fiecare data cu cortul, ultima data, in vara lui 2013, am campat in campingul de pe DN1a numit "Mos Martin". Din pacate grupul sanitar al campingului lasa de dorit: toaletele foarte murdare, unele nefunctionale, usile cu clantele rupte.
In rest campingul arata destul de OK, iarba multa, raul in apropiere, casute destul de mari.

 Camping "Mos Martin"
Recomand insa complexul Ciucas, cu 3 clase peste Mos Martin, amplasamentul, casutele mai mici dar cochete, si numarul mare de turisti cazati aici ma fac sa trag concluzia asta.
Daca nu va ajung banii nici macar pentru cazarea in camping mai aveti o varianta: camparea la intrare in statiune pe malul raului. Erau sute de corturi si de rulote amplasate aici. Daca alegeti aceasta varianta nu uitati sa luati cu voi saci in care sa puneti deseurile. Inca un sfat: seara, nu lasati mancarea langa cort daca vreti sa nu faceti cunostinta cu Mos Martin.
Din Cheia pornesc diverse trasee montane marcate catre masivul Ciucas. Atat la intrare in statiune cat si in centru , langa hotel Cheia, se gaseste harta cu traseele marcate. Cele mai importante ar fi:
- Cheia - Cheile Cheitei
- Cheia - Cabana Muntele Rosu
- Cheia - Cabana Ciucas
- Cabana Ciucas - Vf. Ciucas (1959 m)
- Cabana Muntele Rosu - Valea Berii

Harta
Cabana Ciucas
Cabana Muntele Rosu
Vedere De la Cabana Muntele Rosu
In Cheia mai pot fi vizitate Manastirea Cheia, Muzeul Flori de Mina sau Muzeul de Antropologie Francisc Rainer. In apropiere se gaseste si Manastirea Suzana ce dateaza din secolul XIX.
In statiunea Cheia se poate ajunge cu masina pe DN1a de la Ploiesti la Brasov. Cele mai importante orase din zona sunt Ploiesti (69 Km) si Brasov (48 km).


2 comentarii:

eu spunea...

Date de contact pentru Complex Ciucas? Nu gasesc pe nicaieri.

Unknown spunea...

Salut!
Stie cineva, mai exista campinguri pt cort la cheia?