Băile Tuşnad

miercuri, 17 august 2011

Baile Tusnad este asezata la poalele muntilor Bodoc si Harghita la o altitudine de 650 m, pe malul stang al Oltului in judetul Harghita. Este cea mai mica statiune balneoclimaterica din Romania.

Intrarea in Statiune

Dispune de baza de tratament, unde se efectuează băi carbogazoase calde, aplicaţii cu parafină, hidroterapii şi fizioterapii, gimnastică medicală, electroterapie. Este recomandata pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare şi a sistemului nervos.

In mijlocul statiunii gasim lacul Ciucas pe care a fost construit un cochet restaurant. De la restaurant poti inchiria barci sau hidrobiciclete in care te vei relaxa si vei admira peisajul de poveste. Daca nu ai mai vaslit vreodata atentie la plecarea de pe loc :P eu am intrat direct in terasa restaurantului...a fost prima mea iesire cu barca:)

Lacul Ciucas

Odata ajuns in Tusnad nu cumpara apa de la magazin...cauta izvoarele. La unele curge apa carbogazoasa, la altele  apa "clocita" folosita in tratarea afectiunilor digestive, gastritelor hipoacide. Un izvor cu apa acidulata se gaseste in Campingul "Univers" aflat langa sala de sport. Cea mai buna mi s-a parut apa de la izvorul aflat in apropierea garii CFR.
Din statiune se pot face mai multe trasee turistice. Catre Stanca Soimilor - punct de belvedere - se poate ajunge in aproximativ 1h, mers lejer. Se porneste de la gara catre lacul Ciucas, se traverseaza calea ferata si raul Olt iar apoi urmeaza urcusul pana in varful muntelui. Efortul depus va fi recompensat cu un tablou mirific al intregii statiuni cu Lacul Ciucas si Hotelul din centrul statiunii ce domina peisajul.

Priveliste de pe stanca Soimilor

Din Tusnad exista 3 trasee turistice marcate catre singurul Lac vulcanic din tara, Lacul Sfanta Ana. Se poate ajunge si cu masina mergand catre Bixad apoi stanga pe un drum ca dupa bombardamente aproximativ 15km. De 2 ori am ajuns la lac pe jos dupa 3h de mers prin padure, urmand trasee diferite.

Lacul Sfanta Ana

 In vecinatatea lacului Sfanta Ana se gaseste Tinovul Mohos. Este o rezervatie floristica cu numeroase raritati botanice de pe vremea glaciaturii (de exemplu, Roua Cerului, o planta carnivora).

Tinovul Mohos
Posibilitati de cazare in statiune sunt multiple: hoteluri, pensiuni si camping. De 2 ori am fost la Baile Tusnad si de fiecare data am stat in Camping "Ünivers", cu cortul. E un camping frumos asezat pe malul Oltului, la poalele muntelui, cu multa verdeata.
Mai nou, la iesire din statiune catre Miercurea Ciuc s-a facut si o partie de schi.

In statiunea Baile Tusnad se poate ajunge atat cu masina pe DN12 de la Brasov catre Miercurea Ciuc cat si cu trenul pe linia de cale ferata 400 Bucuresti - Deda. Se afla la 67 km de Brașov, 37 km de Sf. Gheorghe, 32 km de Miercurea Ciuc.



0 comentarii: