Păltiniş

luni, 22 august 2011

Statiunea Păltiniş este situata la o altitudine de 1440 m, pe versantul nord-estic al Muntilor Cindrel, in judetul Sibiu. Este cea mai veche statiune din Romania, situata la cea mai mare altitudine. Calitatea aerului din această staţiune o recomandă din plin în tratarea asteniilor, anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum şi a deficienţelor de creştere la copii.

Statiunea Păltiniş

Beneficiaza de un climat subalpin ceea ce face ca zapada sa fie prezenta 4-5 luni pe an intr-un strat semnificativ mai mare fata de alte zone. Este o destinatie extrem de cautata de impatimitii sporturilor de iarna. Vei gasi aici mai multe partii de dificultati diferite.

Peisaj de iarna
 La Paltinis am fost de 3 sau 4 ori, atat pe timpul verii cat si iarna. Are un farmec aparte in fiecare anotimp, vara pentru numeroasele trasee prin padurile intunecate si intinsele pajisti cu flori multicolore iar iarna pentru albul imaculat al zapezii ce acopera versantii din jurul statiunii. In zilele senine, de la marginea Paltinisului zarim in departare imaginea Sibiului.

Imprejurimile
 Odata ajuns la Paltinis nu ai cum sa te plictisesti. Pentru inceput trebuie sa faci turul statiunii si sa admiri peisajul. Poti apoi sa urci pe varful Oncesti pe jos sau cu telescaunul.
Din traseele turistice existente recomand:

Păltiniş – Valea Dănesei – Calea Studenţilor – Păltiniş  4 – 4 ½ ore.
Păltiniş – Calea Studenţilor – Cheile Cibinului – La Pisc – Gura Râului  3 ½ - 4 ore.
Păltiniş – Poiana Găujoara – Vf. Bătrâna – Poiana Muncel – Păltiniş 3 ½ - 4 ore.
Păltiniş – Poiana Onceşti – Poiana Muncel – Vf. Bătrîna – Poiana Găujoara – Păltiniş 4 ½ - 5 ore.
Păltiniş – Poiana Onceşti – Poiana Lupilor – Şanta – Păltiniş  3 – 3 ½ ore.
Păltiniş – Poiana Onceşti – Poiana Lupilor – Ghihan – Apa Cumpănită – Răşinari  4 ½ - 5 ore.

Imagine surprinsa de pe traseul ce duce la Cheile Cibinului
In Cheile Cibinului am coborat pe traseul marcat prin padure si m-am intors pe drumul forestier. La coborare au fost cateva portiuni mai dificile si de aceea am ales sa ma intorc pe drum. Mult mai lejer, dar si mai lung, drumul forestier s-a dovedit a fi o alegere gresita intrucat am mers numai prin soare si am ramas si fara apa.
Iarna nu o sa te mai saturi sa practici diferite sporturi pe partiile din statiune sau sa te joci "remorca" prin zapada pufoasa.



In Paltinis te poti caza la diferite pensiuni sau vile de vacanta. La 2-3km de statiune se gaseste Pensiunea "Perla Paltinisului" unde se mananca foarte bine.

Terasa pensiunii Perla Paltinisului

In statiunea Paltinis se poate ajunge cu masina de la Sibiu pe DJ 106A prin localitatea Rasinari. Daca vii cu trenul pe linia Bucuresti-Brasov-Arad, coboara in Sibiu si de acolo ia autobuzul pana la Paltinis.
Principalul oras din apropierea Paltinisului este Sibiu, aflat la 32km distanta.



0 comentarii: