Lacu Roşu

duminică, 21 august 2011

Statiunea Lacu Roşu este situata la o altitudine de 980 m într-o mica depresiune din judetul Harghita străjuită spre nord de Suhardul Mare. Si-a luat numele dupa lacul de baraj natural format in anul 1837 in urma unei alunecari de pamant. Fiind străjuită de munţi înalţi, acoperiţi de păduri de brad, staţiunea este ferită de vanturi puternice.

Lacul Rosu

Principala atractie din statiune este lacul cu trunchiurile de copaci ce ies din apa. Arata ca o padure scufundata, ceva unic in Romania. Langa lac este amenajat un ponton pe care te poti plimba si admira
ratele ce traverseaza lacul dintr-o parte in alta. Ca sa te mentii in forma poti sa inchiriezi o barca, sa pleci intr-o mica "croaziera" pe lac si sa faci slalom printre trunchiurile de brad.
Pe malul lacului este organizat un targ cu obiecte de artizanat, mai sunt si cateva terase dar si un loc de unde am mancat cel mai bun kurtos kalac (cozonac secuiesc).
Iubitorii de trasee montane vor fi incantati odata ajunsi la Lacu Roşu. Exista traseu amenajat in jurul lacului ce poate fi parcurs de oricine, un traseu foarte usor. Foarte multe specii de plante, reptile, ciuperci, dar si bancuri de pastravi am admirat pe traseu.

Imagine surprinsa de pe traseul lacului

 La numai 3-4km de Lacu Rosu intrati in cele mai spectaculoase chei din Romania, Cheile Bicazului. Peisajul este coplesitor, stancile parca se pravalesc peste tine, sunt portiuni de sosea unde nu incap doua camioane. Pe marginea drumului, din loc in loc, sunt amplasate chioscuri din lemn unde se vand obiecte traditionale si artizanat. De aici am cumparat un joc darts cu ajutorul caruia am reusit sa "infloresc" geamul de la casuta unde eram cazati.

Cheile Bicazului

Din statiune se poate face o excursie de aproximativ 2h pe Suhardul Mic. Versantul se ridica aproape vertical, iar varful cu vedere spre lac ne ofera o panorama minunata. Pe traseu se pot vedea amenajate mai multe locuri de unde se hranesc animalele din padure.


Statiunea Lacu Rosu vazuta de pe varful Suhardul - Mic (1344m)

Din Lacu Roșu mai puteti face drumetii pe varful Gilcos (aproximativ 2h), pe muntele Licos (8-10h), la Haghimasu Mare - Piatra Singuratica (2 zile), pe varful Vithovos (2 zile).
Cazarea in statiune se poate face in cele 2-3 hoteluri, la pensiuni sau la casute. Daca vrei sa vii cu cortul la Lacu Rosu, la intrare in statiune dinspre Gheorgheni, la vreo 200m de la soseaua principala se poate campa in curtea unei pensiuni. Pe mine nu m-a incantat  pentru ca era destul de inghesuit.

In statiunea Lacu Roșu se poate ajunge cu masina pe DN12C de la Gheorgheni sau de la Bicaz. Daca nu ai masina, poti ajunge cu trenul in gara Gheorgheni pe linia Bucureşti - Braşov - Ciceu - Baia Mare - Satu Mare sau gara Bicaz, pe linia Bacău - Bicaz, apoi cu autobuzul pană în staţiune.
Distanta de la principalele orase din zona: 26km de Gheorgheni, 32km de Bicaz, 57km de Piatra Neamt, 82 km de Miercurea Ciuc.



0 comentarii: