Staţiunea Arieşeni este situată la 950 m altitudine, aproape de culmea formată de vârfurile Curcubata Mare şi Curcubata Mică din judeţul Alba. Este punctul de plecare în traseele de escaladă şi drumeţie din Apuseni. Dacă nu îţi plac drumeţiile pe munte şi nici sporturile de iarnă, atunci nu prea ai ce căuta la Arieşeni.
La ieşire din Arieşeni este amenajată Pârtia Vârtop, o pârtie de dificultate medie, dotată cu teleschi, practicabilă 3-4 luni pe an.
Din staţiune porneşte un traseu de aproximativ 4h către cea mai mare peşteră cu gheaţă din România - Peştera Scărişoara. Din păcate noi nu am reuşit să ajungem la gheţar pentru că drumul de acces era în construcţie.
|
Groapa Ruginoasa |
La numai 1km de pârtia Vârtop se deschide traseul turistic spre Groapa Ruginoasă - o imensă ravenă cu diametru de aproximativ 600 de metri şi o adâncime de peste 100 de metri. Distanţa de 800 m de la şosea pâna la groapă se parcurge în 40-50 de minute. Traseul se poate continua până la Cetăţile Ponorului - o splendidă formaţiune carstică declarată rezervaţie naturală.
|
Cascada Vârciorog |
Tot în zona Arieşeniului găsim numeroase cascade printre care cascada Vârciorog şi cascada de la Pătrăhăiţeşti, Cheile Ordâncuşii, Cheile Galbenei, Peştera Poarta lui Ionele, si zona turistică Padiş.
Vizitați Muzeul de Artă Tradiţională de la Pătrăhăiţeşti de unde vă puteţi cumpara diferite obiecte din lemn lucrate manual sau un tulnic care vă va ajuta să alungaţi urşii de pe traseu :P.
|
Vedere de la Pătrăhăiţeşti |
Dacă aveţi în vedere să veniţi la Arieşeni vă dau un sfat: rezervaţi cel putin o saptamână pentru că sunt foarte multe de văzut iar timpul o să fie un adversar nemilos. Noi am venit la Arieşeni cu planuri mareţe, însâ nu am reuşit sa ducem la bun sfârşit nici măcar jumatate din ele. La faza cu alungatul urşilor am glumit, aşa că plecaţi la drumeţie fără frică.
|
Râul Arieş |
Staţiunea este aşezată într-un cadru mirific, strajuită de versanţi acoperiţi cu păduri de conifere şi străbătută de la un capăt la altul de râul Arieş. Cazarea se poate face la pensiunile din localitate.
|
Imagine surprinsa din curtea Pensiunii Mary |
Noi am închiriat Pensiunea Mary din centrul Arieşeniului, o cabană cochetă formată din 4 camere şi un living. Am fost fascinaţi cu toţii de curtea imensă ce ne-a fost pusa la dispoziţie, de foişor (ciuperca) şi de izvorul cu apă rece ca gheaţa unde ne răceam băuturile. Gazdele - Domnul Gicu si doamna Mariana sunt nişte oameni deosebiţi. Ne-au întâmpinat cu palincă (tare bună) şi cu afinată, apoi într-una din zile au venit si ne-au gătit plăcinte cu brânză delicioase. Aşadar, recomand cu căldură Pensiunea Mary.
În staţiunea Arieşeni se poate ajunge cu maşina pe DN75. Se găseşte la 44 km de Câmpeni, 117 km de Oradea şi 120 km de Alba Iulia.
1 comentarii:
Ahhh, dulci amintiri. Zona indesata de obiective turistice pentru cei pasionati. Foarte frumos ... Arieseni asteapta-ma ca voi veni din nou :)
Trimiteți un comentariu